Ferie

Polen – hjemturen

Når man er på bustur, kan turen ud og/eller hjem være en oplevelse i sig selv.

Det kan man helt sikkert sige om vores hjemtur fra Krakow.

Første stop på hjemturen var den skønne gamle by Wroclav. Byen er den fjerdestørste i Polen, og 2 ting springer i øjnene, når man besøger byens centrum.

De mange flotte huse og deres facader samt de mange små dværge man støder på alle vegne.

Forklaring følger nedenfor:

Dværgenes (“kresnale” på den lokale dialekt) historie begyndte i 1989. Dengang fik en gruppe polske kunstnere, som kaldte sig selv det “Orange Alternativ”, opmærksomhed i hele verden med deres fredelige politiske protest mod det kommunistiske regime. I mange polske byer malede de dværg-graffiti på husvægge eller demonstrerede for demokrati i Polen ved at klæde sig ud i som dværge. I 2001 blev de første figurer rejst for at hylde aktivisterne. De er blevet et symbol på kampen mod kommunisme og definerer Wroclaw mere end nogen anden seværdighed.

De første dværge, som ifølge polsk folketro er beskyttende ånder, der skaber rigdom og orden, blev så populære blandt lokale og besøgende i Wroclaw, at der snart kom flere til. Siden 2004 er der løbende blevet tilføjet flere dværge af forskellige kunstnere. Resultatet er, at du kan se dværge næsten overalt i Wroclaw. Mange af figurerne er ikke bare sjove at se på, men fortæller også interessante historier: W-Skers, en dværg i kørestol, var for eksempel den første dværg med en fysisk funktionsnedsættelse og er maskot for kampagnen “Wroclaw uden forhindringer”. “Veteranen” i nærheden af Skt. Elisabethskirken symboliserer alle soldaters mod og blev afsløret på den polske veterandag. Derfor er det ikke kun sjovt at lede efter dværge i Wroclaw, men det er også yderst lærerigt for hele familien. Antallet af dværge, nok mere end 300, ændres konstant – de små figurer er så populære, at de udsættes for tyverier i ny og næ, men antallet vokser igen med nye kunstværker.

Det store antal af dværge betyder, at de små drillepinde kan findes overalt, særligt i centrum af byen, hvor de befinder sig på nærmest alle gadehjørner. Hvis du vil på en fokuseret eftersøgning, er der et særligt bykort i rådhusets informationscenter om dværgene, hvor du også kan købe dværgsouvenirs. Krasnale har også deres eget website med et interaktivt kort, der afslører de skjulte dværge. Der er også rundvisninger tilegnet disse småfolk, hvor guiderne detaljeret fortæller om de enkelte figurer. Men dværgene er mest charmerende, når du tilfældigt støder på dem på dine slentreture gennem Wroclaws gader.

Jeg er vild med dem 😉

Efter en overnatning gik turen videre mod Berlin, som altid er et besøg værd.

Her holder vi med bussen lige ved Branderburger Tor.

Der var selvfølgelig ikke tid til den helt store forcromede tur rundt i Berlin, men med bus kan man alligevel nå at se en del af byen på forholdsvis kort tid. Her kører vi lige forbi det berømte Checkpoint Charlie.

Det var i hvert fald en dejlig afrunding på vores tur til Krakow i Polen 🙂

6 Comments

  • Ellen Nielsen

    Jeg er også vild med de små dværge! Og ville helt sikkert gå på jagt efter dem, hvis jeg nogensinde skulle komme til Wroclav … hvad jeg dog nok ikke gør, for jeg har lovet mig selv ikke at tage til Polen igen, men skønne er de altså, de små gutter … piger? Var der nogen damedværge?

    • Per Teilmann

      Jeg lavede en lille kvik søgning på de skønne dværge og må konstatere, at der er kun ganske få kvindelige dværge imellem. Jeg fandt kun 2-3 stykker af dem på nettet og ingen blandt mine egne billeder 😉

  • Madame

    Det var spændende at læse, Per – jeg har ikke hørt eller læst om dværgene før 🙂 Sikke en spændende busrejse, I har været på! Jeg har kun været i det nordlige Polen.