Foto

og sådan ser virkeligheden ud …

Landskab1

Det er ikke nogen stor hemmelighed, at jeg elsker at tage billeder. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at jeg foretrækker at tage billeder i Raw-formatet for bedre at kunne billedbehandle.

Billedet ovenfor er importeret ind i Lightroom 5, som jeg bruger til at organisering af mine billeder og til almindelig billedbehandling. Udover importen er der ikke foretaget noget som helst med billedet.

Landskab2

Nu er der foretaget en (for mig) standardbehandling i Lightroom, som består af nedjustering af “highlights”, forstærkning af “white” og “black” samt en smule mere “clarity”

Landskab3

Når det går mere “vildt” for sig, kan billedet blive trukket over i Nik Collection (et tillægsprogram til bl.a. Lightroom). Her er der forsøgt at lave en HDR udgave.

Landskab4

Samme Nik Collection har et ganske glimrende program til konvertering til sort/hvid.

Som overskriften antyder kan virkeligheden tolkes på flere måder 😉

Hvilken virkelighed kan du så bedst lide ?

12 Comments

 • kim

  Hej Per,
  Når du nu spørger, så er mit foretrukne billede det eksemplar, du kalder “standardbehandling i Lightroom”. De andre udtryk, er for voldsomme for mig.

 • Ellen

  Jeg er også til billede nummer 2. Nummer 3 har for store kontraster, og sort/hvide billeder bryder jeg mig generelt ikke om – men det er jo sjovt at lege lidt indimellem 🙂
  Jeg billedbehandler ofte let; især fordi kameraets ‘virkelighed’ ikke altid svarer helt til den virkelighed, mine øjne så, da jeg tog billedet.

  • Per Teilmann

   @Ellen,
   Skægt med den virkelighed 😉
   Jeg hører/læser ofte, at hvis man billedbehandler ens fotos, så justerer man på virkeligheden … Tankevækkende fordi ved at tage et billede, bliver samme billede behandlet af kameraet, alt efter de indstillinger fotografen har valgt, så den lidt puritanske indstilling holder ikke i Holsted Ret, som vi siger herovre i det mørke 😉
   Som du også nævner, er kameraet somme tider nødt til at få lidt hjælp …

 • anita thomhave simonsen

  hej Per….som gammel fotoudøver udi ikke-digital fotografi tidligere, husker jeg at jeg havde en del farvede filtre som jeg brugte i forbindelse med sort/hvid fotografering….og ofte så havde det en god effekt på landskab…jeg brugte osse et pol-filter ( gør iøvrigt stadig) og det kunne skabe nogel ret dramatiske skyer….
  MHT. hvilken virkelighed jeg bedst kan lide…så kan jeg rigtig godt lide S/H versionen og de andre manipulerede versioner…originalfotoet synes jeg er lidt kontrastløst….men ellers et godt billede….jeg synes for resten det øverste som osse er beskåret er godt….men skulle jeg vælge et vil det være det s/h…..
  mange venlige tanker fra

  Anita

  • Per Teilmann

   Anita, jeg har også en del filtre, selvom jeg ikke altid er for god til at få dem brugt 😉
   Og så er det jo herligt at kunne konstatere hvor forskellig smag kan være 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *